logo espera brez podpisaPomoč žalujočim

Za lažje premagovanje odzivov na izgubo.

pomoc zalujocim-espera

Žalovanje je proces okrevanja po izgubi: če umre bližnja oseba, če pride do razhoda, ločitve, selitve, izgube zdravja, stanovanja, finančne stabilnosti. Bolečina je pogosto tako huda, da žalujoči ne more poskrbeti niti zase in za svoje bližnje. Tisti, ki so skupaj v procesu žalovanja, težko pomagajo drug drugemu v psihični stiski, ker vsak izgubo doživi drugače. Izkušena podpora, svetovanje pri katerikoli izgubi ali psihoterapija, če gre za zelo težko in travmatsko izgubo, je lahko v izjemno pomoč.

Zavedamo se, da v težkem žalovanju nič drugega kot vrnitev ljubljene osebe ne more resnično ublažiti vaše bolečine. Pomagali vam bomo, da boste lažje razumeli lasten edinstven proces žalovanja in svoje odzive, omogočili vam bomo izraziti doživljanje in čustvovanje v žalovanju, kolikor boste potrebovali. Zanikanje in odrivanje teh stisk navadno le še poglablja težke občutke ali preplavlja z neprijetnimi čustvi, kjer si najmanj želimo.

Z izjemnim spoštovanjem in uglašenostjo pomagamo v procesu žalovanja:

  • Ob smrti bližnjega (otroka, partnerja, starša, brata ali sestre, prijatelja, sodelavca, …)
  • Pri nenadnih izgubah, nesrečah (naravne, prometne in druge nesreče)
  • V primeru uboja in samomora vam pomembne osebe
  • V času bolezni in umiranja ljubljenega človeka (predhodno žalovanje)
  • Ob ločitvah, razhodih, selitvah
  • Pri izgubi zdravja
  • Ob izgubi finančne varnosti


Razmišljanje, da samo čas celi rane in da si lahko le sami pomagate, vam je najverjetneje v škodo. Zavedamo se, da je podporo sprejeti težko, a pogumno dejanje. Pogosto se v svetovanju in psihoterapiji izkaže, da je vzrok za hujše osebne in medosebne težave nepredelana izguba in nerešeno žalovanje v preteklosti. Zato ne trpite sami, naročite se na uvodni pogovor, tel. 041 293 060, e-pošta: info@espera.si.